Oldalak

2014. június 18., szerda

Külföldi munka?

Üdv Blogolvasók!

A Wellbid bejegyzésekre vadászók most picit háttérbe szorulnak, szeretnék pár sort írni a külföldi munkákról általánosan. Sajnos sok ember beleugrik amint adódik valami ilyesmi lehetősége az életben és a vége sokszor csak szájtépés szokott lenni. Itt gondolok főként azokra akik nehezebben helyezkednek el manapság/kihalt itthon a szakmájuk, esetleg csak a jobb fizetésre vadásznak és külföldön próbálnának szerencsét.

Gondolom mindenkinek van olyan ismerőse aki próbált valami munkát külföldön és a vége az lett, hogy átverték, nem kapta meg a megígért fizetést/juttatásokat. Szeretnék itt leszögezni pár dolgot. Sajnos olyan világban élünk ahol temérdek "álomállást" kínálnak nekünk, hatalmas keresettel, juttatásokkal! Ne dőljünk be az összes ilyennek! Az ördög mindig a részletekben (vagy a mögött) rejtőzik. Ahol ilyesmit ígérnek, hatalmas keresettel, minimális igényekkel az 95%-ban átverés. Nagyon durván sok ilyen állás/fekete munka, vagy átverés ahol átverik/kifosztják az embert.

Véleményem szerint, ha külföldön szeretnénk dolgozni akkor próbáljuk megismerni a céget ahová mennénk! Érdemes neveknek, cégnévnek, cégtevékenységeknek utána nézni keresőkben, közösségi oldalon. A másik amit a külföldi állásoknál elvárnak az hogy tudjunk beszélni 1-2 idegen nyelvet! Ez kb. elengedhetetlen dolog. Minimum angolul és/vagy az adott ország nyelvén tudni kell a legtöbb munkához. Sajnos attól, hogy egy magyar álláshirdető portálra felrakják az álláshirdetést, attól még tudni kell az idegen nyelvet. Sajnos itt bukik el a magyarok többsége, ennél a pontnál azt tudom ajánlani, hogy kezdjünk el megtanulni idegen nyelveket. Az interneten már számos ingyenes nyelvtanulási lehetőség van! Ezek mellé lehet esetleg venni könyvet, munkafüzetet, CD-t ami megkönnyíti a nyelvtanulást. Szerintem mindenki megtud tanulni angolul alapszinten pár hónap alatt ha komolyan veszi és minden nap ráfordít egy kis időt. Térjünk is rá a következő szükséges pontra; a munkaszerződésre. Érdemes utánanézni, hogy a kinézett országunknak milyen törvényei vannak. Aki komolyan szeretné csinálni az munkaszerződés nélkül ne menjen bele a munkába! E nélkül megint csak könnyedén átverhetnek minket, bűncselekménybe vihetnek aminek az a vége, hogy egy külföldi börtönben fogunk raboskodni X évig/ gyengébb esetben komoly pénzbírságot kell fizetnünk. A külföldi álláshoz szükség van még idegen nyelvű önéletrajzra (angolul CV-a Curriculum Vitae rövidítése). Ha mintákat keresünk akkor a keresőkben a cv sample (klikk a linkre) néven találjuk meg őket.

Végezetül fontos még az is, hogy ne számítsunk 10x akkora keresetre, tehát reális határokon belül keressük a munkákat! Kevesen tudják még, hogy külföldön drágábbak az albérletek, hiába kisebbek az adók mint itthon, tehát érdemes erre számítanunk. Ahogy minden pénzkereséshez ide is kell egy kis befektetés:

  • albérlet
  • megélhetési költségek
  • utazási költségek
  1. helyi járatokkal a munkába
  2. oda és visszaút költsége


Remélem hasznos cikk volt, ha tetszett like-old és oszd meg ismerőseiddel!

Köszönöm, hogy elolvastátok!

Szép napot kívánok mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése