Oldalak

2012. július 12., csütörtök

Bolognai spagetti

Az első receptet mindenki jól ismeri, nagyon sokan szeretik, ezerféleképpen ellehet készíteni ezért itt van az ezerből egy:

Hozzávalók 4 főre:

  • 500 g spagetti tészta
  • 500 g sertés darált hús
  •  trappista sajt
  • 100 g sűrített paradicsom vagy bazsalikomos paradicsomszósz
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • oregánó
  • majoranna
  • bors

Elkészítés:

Készítsünk elő egy nagy fazekat, amibe a tésztát főzzük majd ki. Töltsük 3/4-ig vízzel, majd ízesítsük pár csipet sóval. Amikor elkezd forrni a víz, rakjuk bele a tésztát, és egy pici olajat, hogy ne ragadjon a tészta (egészben is lehet, de akkor amikor puhul, folyamatosan nyomjuk bele a vízbe, én ketté szoktam törni). Néha keverjük meg, és 5 percenként kóstoljunk meg egyet, hogy elég puha-e (ezt is ízlés szerint főzzük ki, valaki félkeményen szereti, valaki extra puhán). Ha megfőtt a tészta, akkor vegyük elő a tésztaszűrőt, és szűrjük le, majd ugyanabba a lábasba tegyük vissza, és adjunk hozzá még egy pici olajat (1-2 ek), majd picit forgassuk meg az olajban.

Vágjuk fel a hagymát finomra, és tegyük egy kisebb fazékba, pirítsük üvegesre egy kis olajon. Ha a hagyma megpirult, adjuk hozzá a húst is, és nyomkodjuk szét, hogy ne egyben legyen.
A húshoz adjuk hozzá a fűszereket, ízlés szerint (kb. 2 nagy csipet só, nagyon pici feketebors vagy fehér, egy kis oregánó és egy még kevesebb majoranna). Ezután hozzáadhatjuk a fokhagymakrémet, vagy az apróra felvágott/préselt fokhagyma gerezdeket. Jól forgassuk át a fazékban, majd ha a hús szinte fehér lett, és úgy érezzük, hogy már jó, akkor adjuk hozzá a paradicsomsűrítményt, vagy a bazsalikomos paradicsomszószt (az üvegben maradt paradicsommaradékot egy pici vízzel szoktam felhígítani, lezárni, összerázni és a fazékba visszaönteni). Ezt is jól forgassuk át, majd tegyünk rá egy fedőt. Kb. 3-5percenként nézzük meg, és alaposan kevergessük át.

Reszelt sajttal tálaljuk (ajánlom még melegen ráreszelni, mert akkor ráolvad, és szerintem guszta ).

Ha esetleg valaki nagyon ínyenc és szereti a hagyományos olasz konyhát akkor érdemes minőségi tésztát használni parmezán sajttal ,esetleg ízlés szerint bazsalikommal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése